lørdag 18. september 2010

Utrolig enkelt! Plommelikør på 1-2-3

Et overfylt barskap pluss overflod av plommer  resulterte i dag i to store glass med plommelikør. De er ferdig ca til jul, noe som passer bra, siden jeg ikke kan smake en dråpe før den tid. Dette var så utrolig enkelt at dersom resultatet er bra, så skal jeg definitivt gjøre det igjen. Jeg laget to varianter, en naturell og en med julesmak. Oppskrift følger under.


Ingredienser  til naturell plommelikør:
Plommer, 6-7 plommekjerner, sukker, portvin(kan sløyfes), blank sprit feks. vodka eller rom. Gjerne 60% om du har for likøren blir utvannet av alle plommene. Krydre evt med vaniljestang + vaniljefrø.

Ingredienser til plommelikør med julesmak:DSCN5292
Som over, men jeg brukte brunt sukker i steden for hvitt. I tillegg krydres med nellikspiker, kanelstenger og stjerneanis.

Framgangsmåte:
1. Fyll et norgesglass nesten helt opp med halve plommer uten kjerner + evt 6-7 plommekjerner (kjerner setter en bitter smak).

DSCN53002. Hell på sukker. I min oppskrift stod det at man skulle helle på sukker til det dekket plommene. Jeg syntes det virket utrolig mye, så jeg brukte litt mindre.

3. Ha oppi krydder og en dasj med Portvin om du har. Fyll så opp med sprit til glasset er fullt. Hos meg gikk det med ca 4 dl sprit til et Norgesglass som rommet 1,5l.

DSCN53064. Skru lokket godt igjen og smør deg med tålmodighet. Likøren er ferdig til å siles sånn ca rundt juletider. Mens man venter, kan man gjerne snu glasset noen ganger for å være sikker på at alt sukkeret løser seg opp.

5. Den ferdig silte likøren helles på fine flasker, og blir visstnok bedre jo lengre den står. Kan jo være en fin vertinnegave på juleselskapet.

De avsilte plommene skal visstnok være en farlig god dessert for voksne, og kan serveres med is.
Ønsker dere en svimlende god lørdagskveld!
signatur ny

5 kommentarer:

Hjørdis sa...

Kjempebra. Dette må vi prøve. Vi har jo en hel allè med frukttrær... Har du fått tak i røde strikker til Norgesglassene, eller er det ikke nødvendig å bruke det? Håper formen din er bedre nå. Slitsomt å være så kvalmen. Ha en fin søndag:-) Klem fra Hjørdis

idyll sa...

Haha!! ja klarte faktisk 4 jeg.. kjørte rundt som en forvirra rallykjører:) Maaase kjekke lopper, det var en kjempehelg!! Fant du noe spennende??

Ha ein nydelig søndag, klem

Frk lykkelig med farge sa...

Hadde jeg bare hatt plommer så skulle jeg virkelig laget likør. Det er så kjekt å gjøre noen slikt selv og hvis det blir vellykket enda gøyere å servere.

Kjempe gøy at du har lagt deg til som følger, det setter jeg veldig pris på.

Ha en strålende søndag.

Anette Willemine sa...

Det er ingenting som er bedre enn hjemmelaget likør. Vi har kirsebær i haven, så her lages det likør av denne, samt kirsebærsaus til julens riskrem (min manns families danske tradisjon.

Ønsker deg en deilig høstdag!

Klem,
Anette Willemine

Astrid sa...

Har laga likør MANGE ganger, av kirsebær, heggebær, solbær og bringebær, rosiner og annen frukt. Oppskriften du bruker er bra, men du bør faktisk ikke redusere på sukkermengden! Alkoholen er omtrent dobbelt så energirik som sukkeret pr gram, så likør er og blir kosedrikk, ikke slankedrikk. Men uansett skal ikke sukkeret stå høyere enn frukten, så alt i alt blir det vel bra.

Kirsebærlikør og likør laget på frukt med stein må siles av etter 3-4 mnd, fordi ikke bare setter steinene bitter smak, men det dannes blåsyre i steinene, og det er ikke akkurat helsekost.

I og med at alkoholen dunster vekk om glassene ikke er tette, må man bruke strikk. Strikk får man kjøpt på de fleste Jernia-butikker, om de ikke har det inne kan de alltid bestille.

Selv har jeg et annet supergodt forslag til hva du kan bruke plommene til: Gammaldags plommedessert (5-6 porsj):

Del en passe mengde plommer i to (ca en 1/2-1 liter). Porsjonene kan du forresten lett fryse ned til seinere bruk, jeg bruker alltid å lage denne desserten på vinteren og i jula.

Smelt 2 ss smør (ikke margarin!) og 2-3 ss brunt sukker i en gryte sammen med noen "varme" krydder; feks kanel, anis, nellik, kardemomme, ingefær, chili eller annet etter smak. Du behøver ikke bruke alle typer krydder hver gang, bytt litt på. Når kryddersmøret har blitt lett brunt og sukkeret har smeltet, har du i plommene og gir det hele et oppkok til plommene begynner å bli litt soggy. Slå over 1/2 - 1 dl portvin, konjakk eller sherry, og la alkoholen dunste helt vekk. Serveres varmt med en kremklatt eller litt iskrem.

Desserten er faktisk både gravidevennlig og barnevennlig fordi alkoholen får dunste helt vekk før servering. Men om du er usikker kan du også hoppe over alkoholen evt erstatte med litt solbærsaft.

Du kommer til å nesten gråte den dagen du ser at plommene har tatt slutt i fryseren.. :D

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...