tirsdag 6. oktober 2009

Farging av ull med konditorfarge -dette skal jeg gjøre mere!

Jeg har farget ull i helgen. Gullungen liker å spise selv for tiden, og det viser på en del av ullundertøyet hennes. Har allerede brukt en liten formue på ulltøy, og synes det var synd å måtte kjøpe nytt. Samtid så vil jeg ikke at gullungen skal gå rundt å være flekkete. Fant derfor ut at det fikk briste eller bære, og gikk i gang med fargingen.

Framgangsmåte:
1. Klærne må være rene før farging, så jeg vasket dem i vaskemaskinen først. Tok dem våte ut av maskinen og la dem direkte i edikkvann for å bedre fargeopptaket. Jeg hadde 3 liter lunkent vann og ca 3 korker med vanlig husholdningseddikk i en stor gryte, og lot klærne ligge oppi i ca 10-15 min (har ikke særlig med tolmodighet).


Bilde viser klærne før farging og konditorfargen jeg brukte. Fargen heter Wilton violet og koster 69 kr på Jernia.

2. Blandet farge og vann i et litermål. Konditorfargen er som en gele, for å unngå fargeklumper i gryta blandet jeg den med litt vann først. Jeg brukte ca 1/4 av boksen, men ser i ettertid at jeg godt kunne brukt litt mer.

3. Løftet klærne ut av gryta med eddikvann, og tilsatte fargen fra desilitermålet. For å være på den sikre siden i forhold til klumper, silte jeg den gjennom en tesil.


Som dere ser, så ser vannet nesten svart ut.

4. Så skulle klærne oppi. Risikoavers som jeg er, måtte jeg teste fargen først, og stappet oppi to gamle ammeinnlegg. Fargen så grei ut og jeg hadde resten av tøyet oppi.


5. Jeg satte plata på middels sterk varme, og rørte forsiktig av og til. I tillegg løftet jeg plaggene opp og la dem pent nedi igjen et par ganger. Dette for at de ikke skulle ligge foldet på samme måten under hele fargingen (for å unngå skjolder). Det er viktig å røre for å få en jevn farge, samtidig skal man ikke røre for mye, da det kan tøve ullen.

6. Når det begynte å ryke av gryta slo jeg av plata (ca 70 grader??). Jeg lot klærne ligge i gryta til vannet var lunkent igjen. Skikkelig tålmodighetsprøve. Da var klærne blitt lilla, men vannet var blitt azurblått, så jeg hadde sikkert brukt litt knapt med farge?

7. Vred opp klærne og skylte dem i eddikvann for å fiksere fargen. Deretter bar det rett inn i vaskemaskinen igjen.

Resultatet var kjempebra! Fikk ørlite skjolder på den ene bodyen, men flekkene er helt borte. Og så enkelt og billig det var.


PS! det er bare ullen som tar farge, så blonder, sømmer og nylonmønster på superundertøy vil forbli samme farge som før. Se pysjen fra Devold på bildet over.

Klem fra Siddismamma


PS! Dette innlegget er med i månedens tema “Bare barnemat” hos Foreldremanualen.

19 kommentarer:

map79 sa...

Genialt! takk for supert tips! et tips tilbake - de konditorfargene koster $1-2 på ebay.com (+porto, men mye å spare hvis du skal ha flere). Kjekt med enda en siddis her i blogglandia, følger deg videre :)

Siddismamma sa...

Takk for tipset! Er veldig glad for alle som følger bloggen min, men spesielt siddiser :)

Åpent hus sa...

Genialt! takk for tipset! artig blogg du har forresten!

Marta sa...

Så flott tips!!
Men jeg lurer på en ting - tåler ulla så sterk varme da??
Den skal jo som regel vaskes på 30 grader....?

Siddismamma sa...

Beklager veeeldig sent svar. Ullen tåler koking. Den tøves ikke så lenge man legger den i gryta mens vannet er lunkent, er forsiktig når man rører og lar ullen ligge i gryta til vannet er kjølnet igjen.

Det er store temperaturforskjeller og mye røring som gjør at ullen tøves.

Barbros lille atelier sa...

For et supert tips! Helt genialt! Klærne ble kjempefine!

3prinser sa...

Supert tips! Takk :) :)

Vivian sa...

Oj det var supert tips! Jeg har akkurat farget klær jeg også (innlegg i dag:)) men jeg brukte vanlig farge til klær. Det ble fint resultat på ullen det også, men den er jo litt dyrere.
Jeg skal teste ut konditorfarge neste gang!! Takk :)

Cecilie sa...

Oj, så kult! Hvordan fungerer det på ullklær som allerede har en annen farge tro? (Farge rosa klær lilla, f.eks.?)

Cecilie sa...

...og når jeg leser enda nøyere ser jeg jo at det funktet veldig fint...ehem...

Takk for supert tips!

Siddismamma sa...

Cecilie: Jeg har farget både hvite, rosa og røde ullplagg med lilla konditorfarge. Fargeresultatet ble litt forskjellig. De røde plaggene ble mer burgunder på fargen, og de hvite plaggene ble mer blålilla. Personlig synes jeg at de rosa bodyene med rosa blonder ble kulest etter farging pga at blonder og knapper ikke tok farge og framdeles var rosa etterpå.

Briggs lekehus sa...

geniaaalt tips!!! må gjøres

Homla sa...

Genialt tips!!
Dette skal jeg også prøve:)

Kamelryttersken sa...

Har brukt tøyfarge fra Clas Ohlson, den "Gubbdagisen" dere vet, og farga ulltøy i vaskemaskinen på 30 grader. Funka gull :)
Ble en fin kontrast med sømmer og kanter som ble sølvgrå, mens ulla ble burgunder. Måtte bare ha noen ulltrøyer som ikke var så tykke og grove, samtidig som de så sånn nogenlunde ut etter en hel dag under skinjakka på motorsykkeltur.

kallemillelente sa...

Dette er det beste tipset jeg har fått på lenge! Ser for meg at jeg kan spare hundrevis på dette i høst:) Tjoho!
Koselig blogg, forresten:)

mykstart sa...

Hei, og takk for suupert innlegg som jeg snappet opp hos foreldremanualen!

En ting jeg derimot lurer på er dette med eddik, for å forbedre fargeopptaket. Får det ikke til å stemme rent logisk i mitt hode. For jeg ville tro at man skulle legge det i eddik til slutt, etter fargingen? Fordi at sur ph får skjellagene til å trekke seg sammen..og dermed lukke fargen inne? Og at dette da bør gjøres etter og ikke før fargingen.

Men det finnes kanskje en annen forklaring på det?
:-)
Please opplys meg!

cissemosse sa...

Fantastisk tips! Dette skal jeg bruke hvis nr 2 blir en gutt, for her er det mye rosa ull... og uansett mye med flekker! Genialt! Takk!

Siddismamma sa...

Når det gjelder eddik så kan jeg ikke svare på det. Jeg fant oppskriften på nettet, og der stod det at man skulle bruke eddik både før og etterpå. Mye mulig at det er bedre å gjøre det på en annen måte.

Når det gjelder pris i forhold til vanlig tøyfarge, så koster en boks med konditorfarge ca 70 kr og holder til 2-3 farginger. Vanlig tøyfarge er ofte mye dyrere, og mange farger krever at man vasker på vanlig program og på høyere temperatur enn ullen tillater.

Linn Berlin Nilssen sa...

Virker fargen fra cacas også?

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...